Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 2/11/2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Romani din Italia, va simtiti amenintati?
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/romani_din_italia_va_simtiti_amenintati-35071.html


Numele cotidianului

Articolul: 

Romani din Italia, va simtiti amenintati?

02 Noi 2007 | 22 comentarii

Rating:

0 voturi

Marime text a A  Trimite pe email  Comenteaza

Atrocitatile comise de imigrantii romani au stirnit ura italienilor impotriva conationalilor nostri. Atunci cind italienii afla ca esti roman, te privesc cu mult mai multa reticenta, uneori cu teama, alteori cu sila. Tot mai multi romani aflati in Peninsula se pling ca italienii recurg la gesturi violente impotriva lor.

Esti roman aflat la munca sau la studii in Italia? Cotidianul vrea sa afle cum te simti acum, cand toata opinia publica din Peninsula vuieste.

Povesteste-ne cum se poarta italienii cu tine atunci cind afla ca esti roman. Posteaza pe site-ul nostru povestea ta.

ORA 17:40 - Ioan, muncitor in constructii, Pisa

Au si ei infractori ca si noi si ca toata lumea.

In Italia, parerile sint impartite fata de romani. Majoritatea spun ca sintem bine priviti, mai ales atunci cind e vorba despre cei care vin aici ca sa munceasca. Sint singurul roman in firma la care lucrez si sint privit exact ca orice italian. Din citi conationali cunosc aici, la Pisa, nu este unul care sa nu lucreze. Italienii cauta pentru lucru mai degraba romani decit rusi, slovaci sau marocani. Nimeni nu vine la omorit aici. Vin sa lucreze sau sa fure. Iar cine intra in combinatii mafiote ajunge sa si comita crime. Astfel de actiuni violente au insa loc probabil doar in orase mai mari ale Italiei.

ORA 16:40 - Nadia Boeriu, studenta, Milano

De 3-4 zile in Italia, romanii fac mereu titlu de telejurnal, indiferent de canal sau de trustul mediatic, sau dau deschiderea la principalele cotidiane nationale. Mai intii a fost raportul dat publicitatii de organizatiile Caritas si Migrantes, care semnala o crestere cu 21% a numarului de imigranti pe anul trecut in Italia, fata de 2005, cifra care propulsa Italia pe primul loc intre tarile vestice ale Uniunii Europene. Toate acestea datorita indeosebi afluxului de romani.

Prima controversa reflectata la nivel de opinie publica se poate rezuma la intrebarea "ce ne facem cu romanii si romii si tiganii (nomadi) astia - nu se prea face diferenta intre etnii - care, cetateni UE fiind, ne ameninta siguranta publica prin jafurile, crimele si violurile lor ?"

Violul si crima comise de cetateanul Mailat au adus polemica la nivel inalt, toate stirile vuiesc despre criminalii romani si se dedica pagini intregi infractionalitatii made in Romania, prezinta rezumate la cele mai atroce infractiuni avand ca autori cetatenii romani sau rromi, pana la a publica laolalta cu romanii nostri poza unui tigan sarb nascut si crescut in Italia care, conducand beat, a ucis cativa tineri.

Sunt dezgustata de gesta romanorum sau rromanorum din Italia (nu putem totusi da vina exclusiv pe tigani), insa autohtonii uita sa pomeneasca de infirmierii, muncitorii si de romancele care le ingrijesc batranii in faza terminala si le duc copiii la scoala in deplina siguranta.

Romanii sunt si ei scandalizati pe de-o parte de tiganii care le murdaresc imaginea, pe de alta parte de generalizarile presei italiane.

Eu consider ca autoritatile romane nu se fac indeajuns auzite si nici nu iau suficiente masuri pentru un control al emigratiei romanesti in Italia, de care este, intr-adevar, nevoie.

In ciuda imensei prezente romanesti pe teritoriul Italiei, nu exista vreo personalitate care sa se impuna ca avocat al romanilor sau interlocutor (institutional sau civic) al autoritatilor italiane.

ORA 16:15 - Gabriel Miron, vicepresedintele Asociatiei Italo-Romana de Promovare Sociala si Culturala "Fratia" din Torino

"Nu sint probleme deocamdata in ceea ce-i priveste pe romanii din Torino. Incercam, azi, prin intermediul unei emisiuni televizate sa delimitam in primul rind comunitatea romana de cea a rromilor. Trebuie facuta clar diferenta, pentru ca 95% dintre cei care au comis infractiuni pe teritoriul Italiei sint romi. Autoritatile italiene de la Torino sustin punctul nostru de vedere si lucram impreuna sa salvam imaginea Romaniei. Cit despre mediatizarea de care a avut parte acest incident, este discutabil. Inca de acum o luna, primarul Romei a inceput o campanie impotriva romanilor, pentru a cistiga voturile segmentului de populatie care este impotriva imigrantilor, in lupta sa pentru sefia Partidului Democrat. Desigur ca astfel de acte de violenta savirsite de cetateni de origine romana sint ingrijoratoare si rusinoase. Dar 98%  dintre romanii care sint stabiliti aici fac lucruri bune atit pentru Italia, cit si pentru tara de unde provin. Avem romani care lucreaza la primaria din Torino, avem romani care fac parte din partidele politice din Italia, oficialii orasului Torino vor investi in infrastructura judetului Bacau. Vom lupta in continuare cit si cum putem pentru a schimba imaginea negativa pe care o avem acum in Italia."

ORA 15:30 - Daniel Lungu este de zece ani in Italia si are o firma de constructii in Roma

"Familia mea nu a avut deocamdata probleme. Insa cine stie ce legi se vor da care sa ne afecteze. Sa ii trimita acasa pe tigani, ca numai ei fac belele, fura. Si italienii au partea lor de vina, pentru ca au legile maleabile, permisive, mai ales ca emigrantii nu sint doar de o luna sa zici ca de abia acum au aparut problemele cu ei"

ORA 14:05 - Bogdan Diaconu, 21 de ani, lucreaza intr-o fabrica

"E a doua zi in care numai despre incidentul asta se vorbeste in Torino. Si la televizor dau intruna. Toata lumea comenteaza, isi da cu parerea. Colegii italieni ne bat obrazul, mai in gluma, mai in serios. Dar nu prea indraznesc sa ne zica prea multe de rau, pentru ca ne cunostem bine si stiu sa faca diferenta. Romanii zic ca-i tigan si ca nu-i de-al nostru."

ORA 13:55 - Daniel, 30 de ani, muncitor in constructii, Roma

Nu ma simt amenintat, dar atmosfera e foarte incinsa. Italienii oricum se uitau ciudat la noi, dar acum simt asta mai tare ca niciodata. Ne baga pe toti in aceeasi oala. Ma bucur ca vor fi expulzati infractorii, pentru ca se mai curata treaba. Cand intri intr-un bar, intr-un restaurant, si aud ca esti roman, se uita la tine cum se uitau albii din America la negri in anii 50.

ORA 13:35 - Unii italieni sustin ca e vina lor

Daniela T, italianca nascuta la Verona, ne spune: "Toata Italia si presa vorbeste despre crima, iar despre romani se vorbeste acum mai mult ca inainte. La Genova, fiind politica de stinga, italienii sustin ca este vina noastra ca i-am lasat pe romi sa traiasca in conditiile astea. Pina acum nu au avut loc manifestatii impotriva lor".

Patrice Bramucci, din Roma, spune pentru Cotidianul ca "este vina Italiei ca romii sint lasati sa locuiasca oriunde, neavind un loc stabil". Bramucci mai zice ca italienii incep deja sa-i discrimineze pe romani, "pentru ca nu e prima oara cind comit fapte de genul asta". (Paula Safta)

ORA 13:25 - Nadia, nordul Italiei

"Si aici se vorbeste toata ziua despre romanii infractori. Sper sa se termine odata. Chiar acum aud povestea romanului care a ucis o femeie. Inainte erau albanezii, acum am ajuns noi in locul lor."

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.